HÍREK, CIKKEKHírek, cikkek, események a kutyaDNS körül

Görgess le a cikkhez...
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
AllNewsUncategorized

Kölyökkutya „garanciával”

Sok hirdetést látni kedves, kölyökkutyás képekkel és valóban, az ember azonnal haza is vinne belőle minimum egyet. Sőt, a tenyésztő garanciát ígér és jelzi, hogy minden szükséges vizsgálat el lett végezve. De vajon elég-e mindez? …és miért nem?

Könnyű az elfogult, kutyára áhítozó leendő gazdit elcsábítani a kölykökkel, ígéretekkel. A „tízen állnak érte sorban” típusú ingatlanközvetítői fogást is jól ismeri mindenki, mégis valahogy működik. Egy divatos fajta kölyökkutyáért milliós árat is elkérnek, nem csoda, ha ezt jó üzletnek tekintik sokan. Ha pedig üzlet, akkor az mindig a profitmaximalizálásról szól, vagyis a magas eladási ár és az alacsony költségek. Ennek a gondolkodásnak három kárvallottja is lehet:

  1. Maga a kutya
  2. A vevő
  3. A fajta

És most nem a szaporítókról van szó, mert az egy külön műfaj, amit nyilván gyökerestől kell kiirtani. Azokról a tenyésztőkről van szó, akik nehezen veszik figyelembe a fent felsorolt három pontot. Mit mondanak ők? „Nincs semmi baj a szülőkkel, látni, hogy teljesen egészségesek.” „Elvégezzük a szükséges vizsgálatokat”. „Ilyen-olyan kiállítás győztes szülők”. stb. Garancia-e mindez arra, hogy a vásárló nem kap olyan egyedet, amelyik 2 év múlva genetikailag örökölt betegségben érintett lesz, na adj Isten elpusztul? Egyáltalán nem.

A genetikai problémák hordozói gyakran láthatatlanok és tesztelés nélkül lehetetlen megjósolni, hogy az alom ki van-e téve a betegségeknek. A szülők egészségügyi és genetikai szűrése kötelező kellene legyen, hogy minimálisra csökkentsük az ilyen problémák előfordulásának esélyét. A kisállattartóknak éppoly fontos, mint a komoly, kiállítási kutyatartóknak, a tenyésztőknek pedig leginkább. Az egészségügyi problémák mindig szívszorítóak és rendkívül költségesek. Minden lehetséges intézkedést meg kell tenni az egészségügyi problémák elkerülése érdekében.

Lássunk egy példát! A kedvelt Border Collie esetén 11 különböző örökletes betegség detektálható: Szembetegségek, gyógyszerérzékenység, fogbetegség, neurológiai betegség, izombetegségek vagy például az NCL5, ami egy neurodegeneratív betegség. Korai tünetei 15 hónapos korban jelentkeznek, ide tartozik az ataxia, pszichikai rendellenességek, hiperaktivitás, epilepsziás rohamok és retina károsodás. Az érintett kutyák általában nem élik túl a 28 hónapos kort. Amikor nálunk van a kutya már 2 éve, gondolnánk arra, hogy már eleve ezzel a betegséggel vásároltuk meg?

Sok ilyen örökletes rendellenességet azonosítottak és térképeztek fel a DNS-ben, és egyre több tesztet dolgoztak ki ezek diagnosztizálására. Egy másik példa mondjuk a Pinscherek esetében, akiknél magas a von Willebrand-kór (egy véralvadási rendellenesség) előfordulása. Ha egy teszt kimutatja ezeket a mutáns géneket, az állatorvos fokozottan figyelhet a kutya sebészeti kockázataira.

Bár egy „rossz” gén kimutatása nem feltétlenül jelenti azt, hogy az állatnál kialakul a betegség, a tenyésztők leállíthatják a hordozó egyedek tenyésztését, hogy megakadályozzák a gén továbbadását.

Van egy csúnya kifejezés: Autoszomális recesszív öröklődés. Ez annyit jelent, hogy ha mindkét szülő egészségesnek tűnik, de hordozója egy betegségnek, akkor 25% az esélye annak, hogy a kölyök megbetegszik. (Ugyancsak 25% az esélye, hogy nem lesz hordozó és 50%, hogy hordozó lesz.)

Vagyis ha egy tenyésztő felelősségteljesen gondolkodik, akkor olyan tenyészpárt keres, amelyikben még a hordozás veszélye sincs benne, nemhogy már maga a kialakult betegség, érintettség. Pontosan a fent említett 3 okból: nem szeretne beteg kölyköt, nem akarja megkárosítani a vevőjét és érdekében áll magának a fajtának is a hosszútávú fennmaradása. Ha már egy példányról kiderül, hogy ugyan nem érintett, de hordozó, az még nem jelenti a világ végét persze, de a vevőnek joga van tudni. Egy ilyen példányban nem fog a betegség kialakulni, házi kedvencnek, ivartalanítva tökéletes. Itt fontos azt is megjegyezni, hogy szélsőséges esetben a hosszú egészségügyi lista és igazoláshalom sem számít, ha nem releváns a fajtára vonatkozóan. A vevőnek ismernie kell a fajtaspecifikus és/vagy fajtához kapcsolódó betegségeket.

Gondos gazdiknak és felelős tenyésztőknek természetesen vannak már könnyen elérhető megoldások, ilyen például a kutyaDNS.hu is, ahol tudnak tájékozódni a fajtaspecifikus, örökletes betegségekről és a tesztekhez is hozzá tudnak jutni.