HÍREK, CIKKEKHírek, cikkek, események a kutyaDNS körül

Görgess le a cikkhez...
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
AllNewsUncategorized

Együttműködés a Hungária Belga Juhászkutya Klub Egyesülettel

  2024 tavaszán elkezdtük kialakítani az együttműködéseket fajta egyesületekkel, klubokkal. Már több tárgyalás folyamatban van, de az első a Hungária Belga Juhászkutya Klub Egyesület lett, melynek tagjait örömmel köszöntjük leendő kutyaDNS felhasználóink között.

A belga juhászok családjába 4 fajta tartozik: Groenendael, Tervueren, Malinois és Laekenois. Cégünk mindegyik fajtának külön kombinált csomagot állított össze, amely egyrészt a fajtaspecifikus, örökletes betegségekre, továbbá a külső megjelenési jegyekre terjednek ki. Ez utóbbi alapján különíthetőek el az egyes fajták a családon belül:

Míg a Groenendael fekete, hosszúszőrű fajta, addig a Tervueren hosszúszőrű, vörösesbarna fekete szőrvégekkel és fekete maszkkal, a Malinois rövidszőrű, fakó fekete árnyalattal, leheletnyi feketével és fekete maszkkal rendelkezik, a Laekenois pedig szálkásszőrű, színe mint a malinois-é. Éppen ezért az egyes fajtáknál más-más helyen kell vizsgálni a gének helyét a kromoszómán a DNS tesztelés során.

Ezen felül a belga juhászok több örökletes betegséget is hordohatnak, melyet szintén vizsgálunk:

DM* (SOD1A): Ez a betegség a SOD1 gén mutációja miatt alakul ki, és nem fájdalmas hátsó végtag gyengeséget, koordinációs problémákat, izomsorvadást, ataxiát, inkontinenciát és végül a hátsó végtagok bénulását okozza.

SDCA1: Ez egy neurodegeneratív betegség, amely elsősorban a belga juhászkutyákat érinti. A betegség a KCNJ10 gén mutációja miatt alakul ki, amely káliumcsatornákat kódol az idegrendszerben, a szemekben, a belső fülben és a vesékben. Az első tünetek általában 4,5-8,5 hetes korban jelentkeznek, és a kutyák jellegzetes mozgászavarokat mutatnak.

SDCA2: Ez elsősorban a belga juhászkutyák Malinois és Tervueren változatait érinti. A betegség a 4-6 hetes korban jelentkező cerebelláris diszfunkcióban nyilvánul meg, és a fő tünetek közé tartozik az ataxiás járás, egyensúlyvesztés és koordinációs zavarok

CJM: A CJM egy öröklődő betegség, jellemzője, hogy a kölykök születéskor vagy legfeljebb hat-nyolc hetes korukban elpusztulnak. A kezdetben normálisan fejlődő kölyköknél nem specifikus klinikai tünetek, mint hányás, koordinációs zavarok és légzési problémák jelentkeznek, amelyek néhány nap alatt szívelégtelenséghez vezetnek.

CACA: Az érintett kölyköknél mozgáskoordinációs problémák és szándékos remegés jelentkezik, és a betegség súlyosbodásával eutanáziára lehet szükség.

Az összeállított csomagokkal tehát mind az örökletes betegségek kizárása, mind a fajtákat jellemző megjelenési forma is biztosítható.

Várjuk további fajtaegyesületek jelentkezését!